Duurzame hovenier regio Utrecht
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Van Dijk Tuinen. Dat zal u niet verbazen gezien onze liefde voor natuur en onze aandacht voor kwaliteit. Hoe wij maatschappelijk verantwoord ondernemen leest u op deze pagina.
Recyclen afvalstromen
De meeste afval komt vrij bij de aanleg of renovatie van een tuin. Soms is een nieuwe frisse, duurzame start het allerbeste. Toch kijken we in het ontwerp altijd of we zaken kunnen hergebruiken. Oude tegels als stapelmuurtjes, versnipperd hout als bodemverbeteraar. We hebben gescheiden afvalcontainers voor hout, puin en plastic, en ons groenafval wordt gerecycled.
Stabiele beplanting
In ons beplantingsplan adviseren we vooral vaste planten en beplanting die zich in de praktijk heeft bewezen. Vreemde exoten uit verre landen beloven bijvoorbeeld vaak meer dat ze daadwerkelijk waarmaken en zwakke planten veroorzaken sneller ziekten of plagen. Wij kiezen voor stabiliteit en gezonde beplanting, zodat u jaren kunt genieten van uw bloeiende tuin.
Duurzaam hout gebruiken
Tuinhout is er in tientallen soorten, maten en uitvoeringen. Alles wat op een verantwoorde manier is verkregen, al dan niet op basis van herinplantplicht, is in principe
duurzaam. We hebben voorkeur voor (onbehandelde) Europese houtsoorten, zoals de Nederlandse douglas. Uiteraard werken we ook met nieuwe alternatieven, zoals bamboe en composiet.
Gebruik van natuurlijke meststoffen
Als professionele hovenier prefereren we een mechanische of natuurlijke verzorgingsmethode. Op tijd schoffelen maakt de grond voedzamer. Schoonmaken met de hoge drukreiniger voorkomt beestjes. En een natuurlijke tuin heeft vaak natuurlijke vijanden waardoor ongedierte vanzelf vermindert. Als we toch meststoffen of spuitmiddelen toepassen, kiezen we producten die het milieu zo min mogelijk belasten.
Besparing van brandstof
Het liefst laten we al onze medewerkers in een elektrische bestel- of vrachtwagen rijden, maar dat is nu nog niet reƫel. We besparen daarom vooral op brandstofgebruik, bijvoorbeeld door extra ritten te voorkomen met een goede planning. Ook kiezen we bij voorkeur voor lokale producten.
Veilige arbeidsomstandigheden
Duurzaam bezig zijn betekent voor ons ook verantwoord bezig zijn. Werken op een veilige manier en met zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Alle medewerkers hebben persoonlijke beschermingsmiddelen en elke 2 maanden bespreken we veiligheid in ons werkoverleg, waardoor iedereen alert blijft.
Duurzaam grondgebruik
Voor een gezonde groei is de (voedings)bodem van essentieel belang. Bij het verbeteren van de grond gaan we altijd uit van de bestaande situatie. Liefst voeren we geen grond aan of af, maar bewerken we de bestaande grondlaag. Zware klei kunnen we lichter maken met zand, en zandgrond geven we structuur met compost. Voor ons compost geldt een duurzaamheidcertificaat en voor de aan- en afvoer van grond houden we ons aan strenge milieuregels.
Vragen?
Wllt u meer weten of wilt u meer zelf doen om bij te dragen aan een betere en verantwoorde leefomgeving? Neem gerust contact met ons op. Ook wanneer u ondernemer bent, helpen we u graag verder. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.