In een nieuwbouwwijk in Houten maakten we deze weelderige plantentuin op zware kleigrond. In tegenstelling tot veel mensen, vinden deze tuineigenaren het leuk om in de tuin te werken. Zij hadden zelf ook een aantal planten vanuit hun vorige tuin meegenomen die een mooie plek in de nieuwe tuin moesten krijgen.

Tuin ontwerpen en aanleggen op kleigrond

De wens was om echt in alle rust tussen de bloeiende planten te kunnen zitten. Het vlonderterras achterin de tuin is nu een ideale plek om heerlijk te genieten van alles wat er om je heen bloeit en groeit.

Nadat het tuinontwerp en het beplantingsplan waren goedgekeurd, zijn we in eerste instantie aan de slag gegaan met het grondwerk. We hebben lucht in de zware klei aangebracht door de vastgereden grond eerst goed te spitten. Daarna hebben we een flinke laag compost doorgemengd met de klei.

De plantborders zijn opgesloten door cortenstalen borderranden van 15 cm hoog. Dit zorgt voor een mooie uitstraling. Tevens is het grind hierdoor goed opgesloten.
Naast hout en het grind is er een terras van antraciet kleurige keramische tegels. Al deze materialen zijn qua kleur goed op elkaar afgestemd en vormen samen met de beplanting een mooi geheel!

 

Liatris, Echinacea, Lavendel en de Verbena bloeien prachtig tot september. De stoere eikenhouten pergola zorgt voor privacy. Zeker als deze straks volgroeid is met de blauwe regen.

Heeft u ook een uitdagende tuin? Laat het ons weten!