De wildernis van buitenspeelruimte De Robbedoes in Zeist maakte plaats voor een overzichtelijk terrein met meerdere speelelementen en houten bankjes voor de leidsters.

Een natuurlijke ontdekkingstuin

De grote bomen bleven behouden op het binnenterrein, maar de dichtbegroeide struiken haalde Van Dijk Tuinen weg. Zo ontstond veel ruimte voor een grote betonnen buis overdekt met gras, een glijbaan, een treintje van hout, een speelhuis en een houten doolhof. De rieten mand liet Van Dijk Tuinen op maat maken en is op veilige hoogte bevestigd, zodat ook de allerkleinsten veilig kunnen schommelen.

In de lente helpen de Robbedoespeuters met de moestuin.

In de zandbak spelen wordt bij het Utrechtse kinderdagverblijf De Kinderboot extra aantrekkelijk in de avontuurlijke op maat gemaakte houten boot.

Spelen in het groen met een houten boot op maat

Een zandbak in een echte kinderboot van gladgeschuurde kastanjehouten palen... Welk kind wil dat nu niet? Maar er is nog meer te ontdekken in de ruim opgezette Utrechtse kinderspeelplaats. Een tipi van wilgentakken bijvoorbeeld op een eilandje van schors. Of een waterpomp die de kinderen zelf kunnen bedienen. Het water is drinkbaar en loopt netjes weg, zodat het geen kliederboel wordt.

Speciaal voor de baby’s is er grasveldje met een buxushaag gemaakt. De schaduwdoeken beschermen de kinderen in de zomer tegen de felle zon.

De Regenboog, de Prinsenark en de Schatkamer zijn de uitnodigende locaties van christelijke kinderopvang Shezaf in Alphen aan den Rijn. Van Dijk Tuinen legde nieuwe, natuurlijke kindertuinen aan die passen bij de uitstraling van de organisatie: kleinschalig, warm, gezellig en persoonlijk.

Speeleilanden van natuurlijk materiaal

Verstoppen in een kastanjepalen hut, tuinieren in moestuinbakken, spelen in de stoere zandbak. Voor de kinderen en begeleiders van Shezaf ontwierp Van Dijk Tuinen overzichtelijke, veilige tuinen met verschillende speeleilanden. Zo kunnen de kinderen elke dag opnieuw op avontuur: rennen, spelen, tuinieren of… lekker liggen in het gras.

De smalle buitenruimte van het Utrechtse kinderdagverblijf Hoppetossa is goed benut: een tipi, zandbak en speelhut in een afgebakende groene omgeving. Het resultaat is een compacte, groene speelruimte.

Opgehoogde speelplaats

Het eerste dat Van Dijk Tuinen heeft gedaan, is het ophogen van het terrein. Zo sloot het beter aan bij de binnenruimte en kwam er een duidelijke afscheiding met de aangrenzende parkeerplaats. De groenblijvende coniferenhaag maakt de speelplaats meteen beschut. Hier kunnen de kinderen veilig spelen: in de open tipi, het houten speelhuis, over de stapstenen, door het gras en in de zandbak. Ook in deze tuin maken we gebruik van kastanjepalen: deze ogen natuurlijk, zijn robuust en duurzaam.